Rechercher dans ce blog

Saturday, June 25, 2022

Pictura care a făcut celebră ia românească datează din 1940. Opera de mare valoare este expusă acum la Centrul Pompidou din Paris - Ziare.com

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 17:38

3033 citiri

O operă a celebrului pictor francez Henri Matisse a făcut celebră ia românească în toată lumea. Pictura este expusă la Centrul Național de Artă și Cultură Georges-Pompidou din Franța.

Este vorba despre ”La Blouse roumaine”, o lucrare realizată în anul 1940. Matisse ar fi lucrat la acest tablou vreme de nouă luni.

”Broderiile ornamentale ale bluzei sunt de fapt subiectul principal aici, pictorul a manifestat un mare interes pentru toate tipurile de tesaturi.

Matisse a fost mișcat de frumusețea grafică a motivelor de măiestrie pe care le-a colectat. El își transmite exaltarea, netezind detaliile, simplificând liniile și creând blocuri de culoare, așa cum o sugerează stilizarea ornamentelor centrale cu frunze de stejar. Bluza se umflă, devenind spațiu pictural cât și metaforă. 11 fotografii prezintă diferitele etape de realizare a acestui portret, ștergând treptat fetița pentru a sublinia mai bine bluza brodată”, se arată în descrirea picturii ”La Blouse roumaine” de pe site-ul Centrului Pompidou.

La Blouse Roumaine este o pictură în ulei pe pânză. Măsoară 92 × 73 cm, iar inspirația pentru această lucrare pare să fi fost Elvira Popescu, Elena Văcărescu, Anna de Noailles și Marthe Bibesco, potrivit Wikipedia.

În fiecare an, pe 24 iunie se sărbătorește Ziua Iei. Anul acesta, sărbătoarea este atestată printr-o lege care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Ziua Universală a iei, care coincide cu sărbătoarea de Sânziene, este deja sărbătorită, în fiecare an, în data de 24 iunie. La nivel internaţional, ia românească este omagiată în peste 50 de ţări.

Citeste si:

Adblock test (Why?)


Pictura care a făcut celebră ia românească datează din 1940. Opera de mare valoare este expusă acum la Centrul Pompidou din Paris - Ziare.com
Read More

No comments:

Post a Comment

Nicoleta Luciu, batuta cu bestialitate! In ce stare se afla acum vedeta. Detalii zguduitoare - VoxBiz

Una dintre cele mai cunoscute și dorite femei din România ascunde o dramă de neimaginat. Este vorba despre Nicoleta Luciu care are un tecut...