Pâinea face parte din alimentația noastră zilnică și aproape că nu este persoană care să nu iubească mirosul de pâine proaspătă, aburindă, abia scoasă din cuptor. Medicii recomandă însă pâinea prăjită, în multe cazuri, fie că este vorba despre o cură de slăbire, fie că este vorba despre un regim alimentar pentru o afecțiune.
Mihaela Bilic: ”Pâinea îngrașă la fel”
”Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe. Ce este diferit între sortimente?
Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci doar ajută la digestie/tranzit intestinal. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.
Pâinea prăjită devine mai ușoară după tratarea termică
”Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, ajunge la 340cal prin prăjire. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.
Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat”, a mai spus Mihaela Bilic.
Nutriționista a mai subliniat că atunci când prăjim pâinea trebuie să evităm să o rumenim prea tare. ”Tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”,a explicat Bilic.
Citește și:
Secretul pâinii românești care a cucerit Europa
Cea mai bună pâine la dietă nu trebuie să conţină zahăr
Mihaela Bilic explică. De ce este mai indicată pâinea prăjită, deși îngrașă la fel ca cea proaspătă - Click!
Read More
No comments:
Post a Comment